0318 55 43 85
18 mei 2018

Webwinkels

De privacywet.

Per 25 mei aanstaande gaat de nieuwe privacywet in. Ben jij al bekend met deze wet? Wij denken van niet. Heel veel Nederlandse bedrijven en organisaties denken goed voorbereid te zijn maar het blijkt dat ze net iets te makkelijk denken over deze nieuwe wet. Weet jij als webwinkelier wat je allemaal voor deze nieuwe wet moet doen en wat de eventuele consequenties zijn wanneer jouw webwinkel niet aan de regels voldoet?

De privacywet in een notendop.
In het AVG (algemene verordening gegevensbescherming) staat vooral dat door deze nieuwe Europese privacywet, consumenten meer rechten krijgen. Deze wet vervangt hiermee de Nederlandse privacywet.

Waarom een nieuwe wet? Het was toch goed geregeld?
Voor jouw als webwinkelier was het inderdaad goed geregeld. Je kon heel veel gegevens opslaan van jouw klanten. Van telefoon nummer tot geslacht en deze vervolgens op allerlei manieren weer gebruiken om zo meer omzet of traffic naar je website te krijgen, terwijl dit niet echt noodzakelijk was voor het afronden van een bestelling. Dit is een van de grootste redenen dat er een nieuwe wet komt. Per 25 mei mag jij als webwinkelier niet meer alle persoonlijke gegevens opslaan zonder explicite toestemming. Consumenten hoeven dit dus niet meer in te vullen, wel mogen webwinkels er naar vragen zonder dat dit verplicht word gesteld tbc de afronding van d desbetreffende bestelling.

Wat betekend dit nou voor jouw webwinkel?
Je moet er voorzorgen dat je bestelproces is gewijzigd voor 25 mei. Wanneer je dit niet doet, kun je een hoge boete verwachten. Ook wanneer je een kleine webwinkel hebt zal deze boete niet kunnen ontlopen door te denken ach ik ben zo klein mij controleren ze niet.

Bewaren van data.
Niet alleen het vragen naar gegevens maar ook het opslaan van al deze gegevens wordt aan banden gelegd. Het recht van vergeten is een nieuw recht van de consument. Deze kan op elk gewenst moment vragen, door middel van een e-mail of zijn of haar gegevens kunnen worden verwijderd. Wanneer een consument dit vraag ben je verplicht om dit te doen. Ook kan de consument kosteloos alle, door jouw webwinkel vergaarde, info opvragen.

Doorverkopen van data.
Bedrijven en organisaties mogen vanaf 25 mei niet meer gegevens doorverkopen aan andere bedrijven tenzij de consument hier toestemming voor heeft gegeven. Nu gaat jouw klant akkoord met de algemene voorwaarden, die hij of zei waarschijnlijk niet leest. Door de nieuwe wet moet je als bedrijf per doel een optie geven of de consument akkoord gaat of niet.??

Toezichthouder.
Vanaf 25 mei krijgt een toezichthouder van de AP (autoriteit persoonsgegevens) meer rechten. Deze organisatie controleert bedrijven of ze zich houden aan de nieuwe wet. Zo mag een toezichthouder hoge boetes geven wanneer jij met je webwinkel de regels overtreed.

Bescherming.
Wanneer je de data opslaat van jouw klanten moeten deze goed beschermd worden. Wanneer je er achter komt dat er toch data gelekt is, moet je dit direct te melden bij de AP. Die gaan dan onderzoeken of het datalek komt door een slechte beveiliging. Wanneer dit het geval is, zal de AP een boete opleggen.

Een onderdeel van deze wet is dat een bedrijf een functionaris gegevensbescherming moet aanstellen. Je kunt hiervoor iemand in dienst nemen of iemand uit je bedrijf aanstellen tot deze functie. Dit is niet voor elk bedrijf verplicht.

Zoals je ziet, is het goed uitvoeren en hanteren een goede Privacy Policy nog een hele opgave maar enorm belangrijk. Ben er zeker van dat je op 25 mei weet welke persoonsgegevens jij met jouw webwinkel verzameld en laat verwerken door andere bedrijven. Is jouw webshop er al klaar voor of heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons.?